In veel gevallen had het voorkomen kunnen worden. En dat is omdat men soms onvoldoende rekening houdt met de emoties van de hond, zoals angst. Het kan in een split second gebeuren. De hond trekt of wurmt zich los omdat hij schrikt van een harde knal bijvoorbeeld. Of je hond loopt los volgt een spoor en komt niet gelijk terug, of je reu ontsnapt door de deur omdat er een enorm leuk en loops teefje in de buurt woont waar hij even op bezoek wil.
Je kunt zelf veel doen om dit te voorkomen en om de kans op terugvinden te vergroten.
Allereerst voorzorgsmaatregelen treffen
Zorg dat je hond gechipt is. Dat is een verplichting in Nederland, maar is jouw hond nog niet gechipt, maak dan gelijk een afspraak bij de dierenarts.
En dan, wat helaas regelmatig vergeten wordt, na het chippen moet je je hond nog wel registreren bij de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren. Doe je dat niet dan zijn er geen naam en adresgegevens aan de chip gekoppeld en heb je er dus niets aan als je hond wordt vermist.
De volgende actie is naar de dierenwinkel waar je een hondenpenning kan laten maken voor aan de halsband van je hond met in ieder geval je telefoonnummer er op, eventueel met een landcode ervoor, voor als je hond vermist wordt in het buitenland.
Een GPS tracker kan in sommige gevallen ook een overweging waard zijn.
Verder is het natuurlijk belangrijk dat je hond een goede Kom hier oefening aanleert en dat hij een goed passend tuig heeft waar hij niet uit kan ontsnappen.
Zeker bij bange honden zoals bijvoorbeeld veel adoptiehonden uit het buitenland is dat nog belangrijker, doe deze honden alsjeblieft een anti-ontsnappingstuig om en ben je ervan bewust dat voor deze honden vaak alles in onze omgeving nieuw, spannend of zelfs beangstigend is. Daarnaast duurt het best een tijd voordat de hond zijn nieuwe thuis en mensen ook als veilig en vertrouwd gaat ervaren. Dus schrikt deze hond en rent hij weg dan is de kans ook vele malen kleiner dat hij naar jou of naar huis terugkeert.
Ook niet vergeten als je terugkomt van een wandeling, eerst de deur dicht en dan pas de riem loslaten.
Maar helaas het is toch gebeurd, je hond is vermist.
Als eerste laat je zoveel mogelijk mensen weten dat je hond vermist wordt. Maak gebruik van Facebook, X, whatsapp of een buurtapp, zet het er gelijk op en vraag mensen om het bericht te delen. Vergeet niet er bij te zetten waar hij vermist is. Er zijn ook diverse groepen op facebook met een groot bereik waar je je hond als vermist kan opgeven Je kunt ook denken aan posters ophangen op plaatsen waar veel mensen komen of vlakbij de plaats waar hij weggelopen is.
Meld het verder zo snel mogelijk bij stichting Amivedi, op hun website worden vermiste en gevonden honden vermeld.
Ook bij de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren waar je dus de chip van je hond hebt geregistreerd kun je je hond ook als vermist opgeven. Op hun website kunnen dierenartsen en dierenambulance etc. dag en nacht kijken.
Doe navraag bij lokale dierenartsen, dierenasiels, de dierenambulance en de politie.
Er bestaan ook organisaties die met een speurhond aan de slag kunnen om naar jouw hond te zoeken.
Nog even een tip voor als je een hond hebt die in principe wel veilig los kan lopen tijdens een wandeling maar toch een keer niet gelijk terugkomt. Heel vaak keert je hond uiteindelijk terug naar de plaats waar hij jou voor het laatst heeft gezien.
Dus vaak is het handiger om daar eerst een tijdje te blijven wachten. Leg er eventueel iets neer met jouw geur als je toch weg moet en kijk later weer. Soms lopen honden ook terug naar de plek waar de auto geparkeerd staat.
Voorkom alsjeblieft de ongerustheid en het verdriet bij jezelf en de ellende voor je hond door voorzorgsmaatregelen te treffen en rekening te houden met de omstandigheden.